NGV Architecture Commission 2018


State Victoria
Client The National Gallery of Victoria
Competition Anonymous two stage design competition
Winner MUIR Architecture + Openwork
Jury Members
Corbett Lyon, Lyons Architecture & NGV trustee
Eugenia Lim, Next Wave & Assemble Papers 
Isabelle Tolland, Director of Aileen Sage Architects
Stefan Preuss, Associate Victorian Government Architect
Lisa Byrne, Director of the McClelland Sculpture Park and Gallery

The winning proposal entitled Doubleground draws from the façade forms, timber linings and internal courtyards of Grounds’ 1960s design, resulting in a multi-level installation that offers new vistas and perspectives for visitors to experience the NGV Garden.

Doubleground includes an evocative passageway, which references the triangular patterns of the NGV’s roof and glass wall of the Great Hall. It also features a brick-paved area that recalls the patterning of Grounds’ slatted timber design for the Gallery foyer and a bamboo garden inspired by the building’s original Bamboo Court courtyard.

Doubleground was selected as the winning concept for the 2018 NGV Architecture Commission for its collaborative and multi-disciplinary design approach, which promotes the positive relationship between architecture, landscape and civic space.

The NGV Architecture Commission is an annual open competition, which asks architects to consider innovative ways to activate one of Melbourne’s great civic spaces, the NGV’s Grollo Equiset Garden, with a thought-provoking work of temporary architecture. The NGV Architecture Commission Design Competition process was developed and delivered by CityLab.

For more information go here.